Индексът на възприятието за корупция в България остава неприятно висок за страна,

...
Индексът на възприятието за корупция в България остава неприятно висок за страна,
Коментари Харесай

Индексът на корупция за 2023 г.: само Унгария е по-зле от България в ЕС

Индексът на усещането за корупция в България остава неприятно висок за страна, членка на Европейски Съюз. Страната ни остава в тройката на страните от съюза с най-лоши индикатори - като само Унгария е по-зле от нея. България събира 45 точки, една концепция по-добре е Румъния - с 46, а Унгария е последна от Европейски Съюз представителките с 42. Това сочи класацията тази година на " Трансперънси интернешънъл " за възприемането на корупцията по света за 2023 година
 Източник https://www.transparency.org/en/cpi/2023
В проучването са включени 180 страни, които са класирани съгласно възприеманите в тях равнища на корупция в обществения бранш. Резултатите се пресмятат по канара от нула до 100, в която нулата значи доста високо равнище на корупция, а 100 – среда, в която няма чувство за такава.

През 2023 година България се подрежда на 67-мо място по чувство за корупция. Това е нанагорнище с няколко места спрямо миналогодишното класиране, когато страната се подрежда на 72-а позиция. Има малко придвижване и в точките - с 2 нагоре.

Класацията се афишира на фона на следващия корупционен скандал от през вчерашния ден, иницииран от депутата Делян Пеевски, включен в листата " Магнитски " с обвинявания към президентската институция и секретари на Румен Радев.

Първата позиция в класацията на интернационалната неправителствена организация е за Дания. Следват Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Нидерландия, Германия и Люксембург в топ 10 на страните, които са с най-хубави достижения във връзка с метода, по който се усеща равнището на корупция в тях.

На дъното са Северна Корея, Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия.

За първи път обаче в Западна Европа, районът с най-хубави резултатите, се вижда спад в точките - т.е. има утежняване на средата.

В доклада Гърция (49) и Полша (54) са посочени като страни, които би трябвало да бъдат следени. В него написа, че през последното десетилетие резултатът на Полша е понижен със седем пункта поради " систематичните старания на предходната ръководеща партия " Право и правдивост " да монополизира властта ". " Трансперънси интернешънъл " регистрира, че след изборите в Полша новото държавно управление си е поставило за цел смяна. Според отчета Гърция е изправена пред рецесия на правовата страна, което е довело до спад в резултата на страната през последните години.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР